Πάρος, ένα από τα ωραιότερα και κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και απέχει λιγότερο από 100 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.
Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί περίπου 4 ώρες με τα συμβατικά πλοία και 3 ώρες με τα ταχύπλοα. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και το ταξίδι διιαρκεί περίπου 35 λεπτά.

Η Πάρος, με ιστορία περισσότερη των 2.500 χρόνων, έχει επιφάνεια 1.865 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με 120 χιλιόμετρα ακτογραμμές, η οποία είναι γεμάτη παραλίες άμμου και καθαρά καταγάλανα νερά.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικία, μια παραδοσιακή και κοσμοπολίτικη Κυκλαδίτικη πόλη κτισμένη σ' ένα πανέμορφο κόλπο με τις παραλίες Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, Αγ. Φωκά, Παρασπόρο και Αγ. Ειρήνη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή, στο αρχαιολογικό μουσείο, στο αρχαίο νεκροταφείο, στο λόφο του ενετικού κάστρου, στο Ασκληπιείο, στο Πύθιο, στο Δήλιο και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία. Η Παροικία είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο, το επιβατηγό και εμπορικό λιμάνι του νησιού.

Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο.
Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφενεία, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή. Στην περιοχή βρίσκονται οι παραλίες Πιπέρι, Κολυμπήθρες, Μοναστήρι, Αγ. Ανάργυροι, Ξιφάρα, Σάντα Μαρία, ενώ ανατολικότερα ο Αμπελάς, με το αλιευτικό καταφύγιο και τη μικρή παραλία.
Στη Νάουσα και γύρω από αυτή, υπάρχουν σήμερα έξι μοναστήρια με σημαντικότερο το φημισμένο μοναστήρι της Λογγοβάρδας και δεκατρείς εκκλησίες με περίτεχνα τέμπλα, θαυμάσιες αγιογραφίες και μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι Ναουσαίοι είναι άνθρωποι ζωντανοί που λατρεύουν τη διασκέδαση, το χορό και το τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνουν γιορτές κρασιού και ψαριού. Μεγάλη γιορτή είναι και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου.
Οι Ναουσαίοι, θέλοντας να ξορκίσουν τις μνήμες των πειρατών που λυμαίνονταν για πολλά χρόνια το νησί, αναπαριστούν την εισβολή των κουρσάρων στο λιμάνι.
Στη Νάουσα υπάρχουν δύο χορευτικά συγκροτήματα που μαθαίνουν στους νέους τους παραδοσιακούς χορούς, δίνουν παραστάσεις για το κοινό και έχουν κερδίσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Στα ανατολικά η Μάρπησσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο με υψόμετρο 40 μ., σε μικρή απόσταση από την θάλασσα. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με ήπιο κλίμα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου αιώνα και εκκλησίες της ίδιας εποχής (Άγιος Δημήτριος, Μεσοσπορίτισσα, Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση, Άγιος Μόδεστος), με ανακτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.


Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Μάρμαρα και ο Πρόδρομος, ενώ παραλιακά το Πίσω Λιβάδι, με γραφικό λιμανάκι και παραλία. Στην περιοχή βρίσκονται οι πανέμορφες παραλίες Μώλος, Λογαράς, Τσαρδάκια, Χρυσή Ακτή και Δρυός.
Στη Μάρπησσα το Πάσχα είναι μοναδικό. Στις αναπαραστάσεις των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου, βιώνει ο επισκέπτης μοναδικά έθιμα, τα οποία χρονολογούνται από το 1937.Στο κέντρο του νησιού βρίσκονται οι Λεύκες, ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 250 μ.
Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του με κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένες πεζούλες, βόλτα, πηγάδια και πεντακάθαρα, μαρμαροστρωμένα σοκάκια. Παντού διακρίνονται δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, που παντρεύουν αρμονικά το νεοκλασικισμό με την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική.
Στην περιοχή βρίσκεται και το χωριό Κώστος, ενώ σκορπισμένα σε όμορφες βουνοπλαγιές υπάρχουν τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στη Λαγκάδα.

Στα νότια της Πάρου, βρίσκεται η Αγκαιριά, η Αλυκή και η Πούντα με τις όμορφες παραλίες Αλυκή, Φάραγγας, Βουτάκος και Πούντα.
Οι ήσυχες περιοχές με την παραδοσιακή ομορφιά, οι μοντέρνες εγκαταστάσεις, τα Κυκλαδίτικα χωριά με κυρίαρχα χρώματα το άσπρο με το μπλε, οι φιλόξενοι άνθρωποι και η γευστικότατη παραδοσιακή κουζίνα καθιστούν την Πάρο έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων.